Kangaskauppa Ompelimo Riitta antaa tekstiileille uuden elämän

Mitali, jossa lukee "Kuukauden yritysnosto Somero".

Vaatteiden korjaamisesta ja huoltamisesta on tullut suosittua viime aikoina. Tähän on vaikuttanut korona ja kiertotalouden nousu, mikä on huomattu Kangaskauppa Ompelimo Riitallakin. Vaateompelun lisäksi perinteisen somerolaisyrityksen vetovoimaa lisäävät nyt erikoiskankaat.

Kangaskauppa Ompelimo Riitta Oy tarjoaa ompelimopalveluja ja kangaskauppatuotteita. Kivijalkaliike sijaitsee Someron keskustassa ja lisäksi tuotteita voi ostaa verkkokaupasta.

Somerolla toimiva Kangaskauppa Ompelimo Riitta Oy on tarjonnut ompelimopalveluja ja kangaskauppatuotteita yhdeksänkymmentäluvulta asti. Yrittäjä Riitta Saneri näkee, etteivät vaatetuspalvelut ole yli kahdessakymmenessä vuodessa menettäneet suosiotaan.

“Meillä tarjonta jakautuu tasaisesti kankaiden ja ompelupalvelun välillä. Kodintekstiilejä tilataan nykyään enemmän kuin vaatteita. Mutta ilman ompelimoa olisimme menneet nurin jo kauan sitten”, Saneri kertoo.

Ompelu onkin tärkeä osa Sanerin yritystoimintaa. Nyt suosiossa on vaatteiden “tuunaus” eli kunnostus ja räätälöinti. Saneria se yllättää, kun ottaa huomioon, että käsityönä tehtävä ompelu jää nykyään helposti teollisen tuotannon varjoon.

“Vaateompelu on arvokasta ja siihen menee enemmän aikaa, työ maksaa. On selvää, että uuden vaatteen ostaminen tulee edullisemmaksi kuin vanhan korjaaminen. Mutta kiertotalouden suosio kasvaa ja asiakkaamme arvostavat kestävyyttä. Heillä voi olla monia räätälöityjä tarpeita, joihin voimme vastata”, Saneri sanoo.

Yrittäjä Riitta Saneri kertoo, että nykyään digikanavat ovat tärkeitä, sillä esimerkiksi Instagramissa voi sekä esitellä kankaita että jakaa ompeluvinkkejä.

Monipuolista tarjontaa kivijalassa ja verkkokaupassa

Kangaskauppa Ompelimo Riitta on palvellut asiakkaita Someron keskustassa Joensuuntiellä vuodesta 1996. Toimitilat ovat laajentuneet pikkuhiljaa, ja vuonna vuonna 2013 otettiin käyttöön koko talon tilat. Laajentumisen myötä Saneri sai myös yhtiökumppaniksi Nina Seppäsen. Hän toi mukaan sekä ompeluosaamista että markkinointiymmärrystä.

“Ninan avulla perustimme verkkokaupan vuonna 2013. Sitä kautta voi tarjota laajemmin kankaita eri tarkoituksiin, kaikkea verho- ja pellavankaista juhlapukukankaisiin. Myös digikanavat ovat meille tärkeitä. Instagramissa voimme esitellä kankaita ja vaikkapa ohjeita vetoketjun vaihdolle.”

Kivijalkaliikkeessä käy Sanerin mukaan päivittäin parikymmentä asiakasta. Vilkkaimmillaan reilusti tuplaten. Verkkokaupassa myynti vaihtelee sesongin mukaan, vaikka koettiin ompelupalvelussakin hiljattain kysyntäpiikki.

“Liiketoimintamme on kehittynyt koko ajan. Mutta korona-aikana ihmiset ostivat paljon kankaita, harrastivat ompelua ja sisustivat kotejaan, kun eivät päässeet mihinkään. Edelleen tärkeä asiakaskunta ovat mökkiläiset, jotka ostavat sisustustekstiilejä kesällä”, Saneri kertoo.

Nina Seppänen ompelee vanhaan sohvaan uusia istuin- ja selkänojatyynyjen päällisiä. Näin sohvalle saadaan lisää käyttövuosia.

Somerolla arvostetaan käsityöläisyyttä ja perinteitä

Kangaskauppa Ompelimo Riitta nauttii paikallisten arvostusta. Tekstiilien käsityötaidoille on kysyntää, ja siksi Sanerin ja Seppäsen ammattitaito herättää Somerolla kiitollisuutta.

“Monet ovat kertoneet arvostavansa, että olemme olleet näin kauan pystyssä. Nekin, jotka itse ompelevat, luulevat aluksi osaavansa, mutta saattavat myöhemmin palata ja antavat lopulta kuitenkin meidän tehdä”, Saneri naurahtaa.

Toistuvuus ja perinteet saavat asiakkaat palaamaan yhä uudestaan. On asiakkaita, joille Saneri on tehnyt sekä rippi- että häämekon. Toisaalta hän myös näkee, että yritykselle voisi löytyä uusia ja odottamattomiakin suuntia. Somerolla se on mahdollista kaupungin tukiessa yritystoimintaa monin tavoin.

“Kaupunki lisää töitä moniin palveluihin ja tarjoaa meillekin kesätyöntekijöitä ja harjoittelijoita. Vastaavasti me haluamme viestiä olevamme elinvoimainen paikallinen toimija. Emme pelkää kehitystä.”

Riitta Saneri kokee, että hänen ja Nina Seppäsen ammattitaitoa arvostetaan Somerolla. Moni asiakas on asioinut liikkeessä jo pitkään ja myös mökkiläiset ovat tärkeä asiakaskunta kesäkaudella.

Toimiala kestää muutoksia

Tällä hetkellä Kangaskauppa Ompelimo Riitalla pyritään vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin. Muuttuvien markkinatilanteiden ja toimitusketjuongelmien aikana luottamusta toimintaan lisää perinteinen toimiala.

“Kankaan hinta on noussut. Mutta kankaamme tulevat Suomesta ja Euroopasta ja ovat siksi helposti saatavilla. Näin meidän ei tarvitse pitää puskureita”, Saneri sanoo.

Myös erikoiskankaat ovat lisänneet asiakkaiden kiinnostusta.

“Keinonahkaa, huonekalukankaita ja kuosillisia kankaita menee paljon verkkokaupassa. Neulelankaakin menee paljon. Se kertoo siitä, että ihmiset neulovat itsekin.”

Kiitokset yhteistyöstä: Kangaskauppa Ompelimo Riitta
Artikkeli: Tuomas Lieskivi / Mainostoimisto Kuke. Kuvat: Tanja Pohjaranta.

Ota yhteyttä

Kehittämispäälikkö
Antti Leino
p. 040 1268 272
antti.leino@somero.fi

Kaupunginjohtaja
Sami Suikkanen
p. 044 7791 200
sami.suikkanen@somero.fi

Someron kaupunki

Someron kaupunginvirasto
Joensuuntie 20, Somero
p. 02 779 11, fax 02 7488 331
Avoinna ma-pe klo 9-15
info@somero.fi

Neuvonta / puhelinkeskus
p. 02 779 11
ma-pe 9-15
aattopäivät klo 9-15

Tutustu
» somero.fi
» yllättäväsomero.fi
» visitsomero.fi


© 2023 Someron kaupunki