Asiakkaidensa näköinen Somerkirja Oy vahvistaa Somero-brändiä

Somerkirja on palvellut kirjojen ystäviä Somerolla jo toista sataa vuotta. Perheyrittäjä Anna Hurra näkee yritystoiminnassaan haasteiden lisäksi myös hyviä tulevaisuudennäkymiä. Sen puolesta puhuvat vakiintunut asiakaskunta, Someron vilkas kulttuurielämä ja paikallisen yritysyhteistyön kehittäminen.

Perinteinen kivijalkakirjakauppa elää murrosta. Äänikirjojen osuus painettujen kirjojen rinnalla kasvaa. Verkkokaupan myynnin kasvaessa on kivijalkakaupan tarjonnankin muututtava. Vaikka alalla kuohuu, pitää somerolainen kirjakauppayrittäjä Anna Hurra pään kylmänä.
“Toimimme harkitusti. Kehitämme mieluummin vanhoja, hyväksi todettuja asioita pikemmin kuin lähdemme suin päin kehittämään mitään uutta ja innovatiivista. Luotamme itseemme ja asiakkaiden näköiseen valikoimaan, jota maustamme trendeillä”, hän sanoo.
Somerkirjalla trendikkyys näkyy verkkokauppassa, joka on ollut muutama vuosi käytössä. Se perustettiin vastaamaan korona-ajan syntyneeseen tarpeeseen, ja tulevaisuudessa Hurra odottaa sen merkityksen kasvavan edelleen. Nyt kuitenkin kivijalkakauppa on liiketoiminnan ydin.
Äänikirjojen ja lukupalvelujen suosion myötä on kivijalkakirjakauppojen myytävä kirjojen ohella oheistuotteita. Samoin Somerkirjalla.
“Koko myynnistämme noin 35 prosenttia tulee kirjoista ja loput muusta valikoimasta. Valikoimiiimme kuuluvat myös kalenterit, toimisto-, askartelu- ja taidetarvikkeet sekä kortit ja lahjatavarat”, Hurra kertoo.
Kirjoista keskeisiä myyntiartikkeleita ovat Finlandia-voittajat ja suositut kotimaiset nimet. Vaikka myynnissä jäädään suurten kirjakauppaketjujen varjoon, voi Hurra tarjota halutuimpia teoksia sitten kun ne loppuvat muualta.
“Meillä suosittuja niteitä menee vuosittain muutamia, parhaimmillaan kymmeniä, siinä missä isoissa kaupoissa taas luvut ovat ihan eri tasolla. Poikkeuksena paikalliskirjat, joita myydään jo isompia määriä. Somerolaisuus kiinnostaa painettunakin!”
Somerolla painettu kirja pitää pintansa
Somerkirja on ylpeästi somerolainen. Ja syystäkin, sillä se on toiminut Somerolla vuodesta 1918. Nykyisissä tiloissa Joensuuntiellä liike on palvellut vuodesta 2018. Anna vastaa toiminnasta yhdessä edelleen kauppiaana toimivan äitinsä, Eila Tuomisen kanssa.
“On ihanaa olla töissä kirjakaupassa. Olemme osa KIPA-osuuskuntaa, mutta silti vahvasti paikallinen yritys. Harvasta pikkukaupungista löytyy enää kirjakauppaa, mikä on eduksi Somerolle. Moni vapaa-ajan asukas tulee tekemään ostoksensa meillä, koska tietävät löytävänsä meiltä etsimänsä ja kokevat saavansa hyvää palvelua. Heille tärkeää on myös kirjakaupan säilyminen Somerolla. Myös moni Somerolle muuttamista harkitseva on piipahtanut kirjakaupassa ja kertonut arvostavansa kirjakaupan olemassaoloa. Tämä jos mikä kertoo siitä, että pienistä kirjakaupoista pidetään yhä”, Hurra sanoo.
Hurran mukaan Somerolla kirjoja ja lukemista arvostetaan. Sen puolesta puhuvat kirjakaupan lisäksi myös kirjaston suosio ja paikallinen kulttuurielämä
“Meillä on Suomen paras kirjasto, jossa on erinomainen valikoima. Kun lainausjonot pitenevät, kärsimättömät tulevat ostamaan kirjan meiltä. Olemme myös onnekkaita, sillä voimme nauttia paikallisen Amanita-kustantamon paikallisteoksista”, Hurra kertoo.

Asiakkaiden näköinen kirjakauppa
Annalla kirjakaupan pyörittäminen mahdollistanut paluumuuton Somerolle. Hänellä on Kirjakauppaliiton myöntämä libristitutkinto, minkä lisäksi hän on opiskellut ympäristöalaa ja liiketaloutta. Ne tarjoavat hyvän ymmärryksen alan liiketoiminnasta ja asiakaspalvelusta.
“Olemme asiakkaidemme näköinen kirjakauppa. Kun tunnemme asiakkaamme, voimme tarjota heille heidän haluamiaan tuotteita. Saamme usein kiitosta siitä, että kuuntelemme asiakkaan toiveita ja pyrimme myös toteuttamaan niitä.”
Asiakaspalveluun kuuluu myös rehellisyys. Silloin on myös osattava sanoa avoimesti ei. Kirjojen kohdalla tilaaminen asiakkaalle ilman lisäkuluja onnistuu helposti kerran viikossa, mutta tuotepuolella nykypäivän ostoerät ja rahtimaksut eivät taivu yhden tuotteen tilaamiseen, jolloin pitää huomioida myös palvelun kannattavuus.
“Verkkokaupat tuuttaavat ulos euron tavaraa, mutta onneksi asiakkaamme ymmärtävät, että emme aina pysty samaan. On hienoa huomata, että somerolaiset käyttävät paikallisia palveluja, ja kun asiakkaat ja kauppias tuntevat toisensa, on se eduksi Somerolle”, Hurra tietää.

“Made in Somero”
Somerkirjan toiminnassa somerolaisuus puhuu puolestaan. Hurra näkee, että pienessä kaupungissa se tapahtuu vaivatta. Yhteisöllisyyden arvoa ei tarvitse erikseen luoda.
“Paikalliset pitävät toisistaan ja haluavat toimia yhdessä. Se lähtee asukkaista ja yrittäjistä itsestään. Se on eräänlaista kodikkuutta, ylpeyttä olla somerolainen. Yhteisöllisyys on myös kaikkien tavoitettavissa.”
Tätä kaikkea Hurra nimittää “Made in Somero” -ajatteluksi.
“Myymme Somero-tuotteita, palapelejä, korttisarjoja ja mukeja. Ne painetaan paikallisessa yrityksessä ja niiden suunnittelussa käytetään paikallisia taiteilijoita. Tuotteissa lukee ‘Made in Somero’. Kun ulkopaikkakuntalaiset näkevät tuotteet, sanovat he toivovansa samaa heillekin”, hän kertoo.
Mihin suuntaan kirjakauppa-ala eteneekään, tarjoaa Somero-brändi Somerkirjalle nostetta. Yritystoiminnan realiteeteista Hurra ei ole huolissaan, sillä ne yrittäjä tuntee luonnostaan.
“Olen luonteeltani vähän liiankin realistinen. Korona-aikana heräsimme paikallisuuden tärkeyteen, jota haluamme nyt rummuttaa. Kirja-alalla on omat haasteensa ja niitä pitää seurata. Pieni yritys pystyy ehkä reagoimaan isoa nopeammin, mutta samalla myös resurssit ovat niukemmat. Työn pitää pysyä kannattavana ja kivana, mutta kyllä somerolaiset kirjakauppansa ansaitsevat!”
Kiitokset yhteistyöstä: Somerkirja
Artikkeli: Tuomas Lieskivi / Mainostoimisto Kuke. Kuvat: Tanja Pohjaranta.