Katariina Kotron Ompelimo Eulaliassa valmistuu laukkuja, huiveja ja tilaustöitä.
Omaakin mallistoa Kotro kehittää, pikkuhiljaa. Siinä on ainakin huiveja, laukkuja ja asusteita. Kankaat itsesuunniteltuihin tuotteisiin Kotro kutoo pääosin itse.
– Haluan uskoa, että kädentaidoilla elää. Se, että tekemäni on uniikkia, on minulle tärkeää. Haluan luoda jotain kaunista, Kotro sanoo.
Ajatus omasta ompelimosta syntyi, kun turkulainen Kotro muutti Somerolle, miehensä mökkimaisemiin. Lasten kanssa kotona ollessaan hän ompeli, ensin lapsille vaatteita. Sitten käsillä tekeminen vei mennessään.
– Minulla on aina ollut ajatus, että haluan tehdä omaa, luoda ja suunnitella. En tiedä, mistä se tulee. Äidin isä oli taiteilija, ehkä uuden luominen kulkee suvussa, Kotro sanoo.
Kotro päätti hakea lisäoppia ja suuntasi ensin Ompelimo Riittaan työelämävalmennukseen, sitten Loimaan käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen oppisopimuskoulutukseen.
Eulalian hän perusti 2010.
– Olin miettinyt yrittäjäksi lähtemistä jo pitkään, mutta en ollut uskaltanut lähteä ennen kuin minulla oli alan koulutus. Kun valmistuin vaatetusalan artesaaniksi, tuntui oman firman perustaminen luontevalta.
Alkuun lähdettiin pienellä. Työhuone tehtiin kodin alakertaan, koneisiin Kotro sijoitti 100 euroa.
Fakta
- Ompelimo Eulalia on perustettu 2010, toimii Häntälässä
- Yrittäjänä tekstiili- ja vaatetusalan artesaani Katariina Kotro
- Omia malleja ja alihankintatöitä
- Tekee korjausompelua, tilaustöitä, sisustusompelua, kudontaa kangaspuilla, neuleita neulekoneella
Omien mallien lisäksi Eulaliassa tehdään korjaus-, vaate- ja sisustusompelua. Taloudellista turvaa tuovat säännölliset isommille valmistajille tehtävät alihankintatyöt.
– Korjausompelulle on yllättävän paljon tarvetta. Tilausvaatteita teen myös jonkun verran. Usein asiakkaalla on kangas ostettu jo kauan sitten, siihen mietitään yhdessä sopivaa mallia.
Tärkeätä on hyvät materiaalit ja huolellinen työn jälki.
– Käytän lähinnä luonnonmateriaaleja, niissä on aivan eri tuntu. Haluan, että tuote on hyvä ja laadukas. Kaikkiin tekemiini tuotteisiin saakin takuun, Kotro sanoo.
Suuriin mainos- ja markkinointikampanjoihin ei Kotro ole vielä lähtenyt. Asiakkaat löytyvät aiempien asiakkaiden kautta. Laajemman näkyvyyden saaminen on kuitenkin pienelle yrittäjälle vaikeaa.
– En ota paineita. Teen tätä sydämellä. Teen töitäni joka päivä ja uskon, että ne löytävät asiakkaansa. Sen olen oppinut, ettei kannata lähteä kauhean kauas, vaan aloittaa ensin läheltä. Toiveissa on, että useampi löytäisi ompelimon ja että työt olisivat sopivan monipuolisia.
Tiesitkö
- Kotro ompelee kangasta keskimäärin 60 metriä päivässä
- Vuodessa ommeltavaa kertyy yli kuusi kilometriä
- Yhteen huiviin menee 900 metriä lankaa
- Kotron ensimmäinen ompelutyö oli body vuonna 1994
- Kerran Kotro on ommellut sormeen, nuppineulanpistoja tulee päivittäin
Someroa Kotro pitää hyvänä paikkana yrittää. Sijainti on keskeinen ja vakiasukkaiden lisäksi tulevat kesäasukkaat. Myös yhteishenkeä löytyy.
– Me somerolaiset ompelualan yrittäjät olemme myös verkostuneet pienesti. Ohjaamme töitä toiselle, jos itse ei voi ottaa vastaan. Jos tulee ongelmia, soitetaan ja kysytään, miten toinen ratkaisisi asian.
Inspiraatiota Kotro hakee varaamalla kalenteriin välillä tyhjää aikaa. Sen hän käyttää ideointiin ja uuden suunnitteluun. Muuten luovempi ote jää helposti arjen jalkoihin.
– Uudet ajatukset tulevat usein yllättäen, vaikka kadulla kulkiessa. Netistä saan myös paljon inspiraatiota. Jos näen vaikka hienon leikkauksen, laitan sen heti muistiin.
Haaveitakin Kotrolta vielä löytyy. Yksi on, että saisi suunnitella ja toteuttaa asiakkaille erilaisia ompelu-, neule- ja kudontatöitä.